Ενισχύστε την πρόοδο του παιδιού σας από το σπίτι

Η πανδημία έχει παγώσει τις εξελίξεις σε αρκετούς τομείς της ζωής μας. Η εργασία συνεχίζεται από το σπίτι και τα σχολεία μας στέλνουν εκπαιδευτικό υλικό στους μαθητές, προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν από το σπίτι την εξάσκησή τους.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και ανατροφοδότηση της ύλης προκειμένου να διαχειριστούν επιτυχώς τα εμπόδια και να συμμετέχουν χωρίς άγχος στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ακόμη και μια μέρα χαμένη πιθανόν να κάνει τη διαφορά.

Την περίοδο αυτή, λοιπόν, οι γονείς χρειάζεται να είναι κοντά στα παιδιά τους, βοηθώντας τα στην εμπέδωση της γνώσης τους. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να διαμορφωθεί το πρόγραμμα μάθησης και απασχόλησης με τρόπο που προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα και συγχρόνως ξεκούραση, ευκαιρίες για συζήτηση και ουσιαστική ψυχική επικοινωνία.

Τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Μην χρησιμοποιείτε τη μελέτη ως δικαιολογία απασχόλησής τους

Αποφύγετε να φορτώνετε με υπερβολικά πολλές ασκήσεις και πρότζεκτ το παιδί, σε μια προσπάθειά σας να το κρατάτε διαρκώς απασχολημένο. Υπάρχει, ήδη, αρκετή πίεση στη ζωή όλων μας και ένα απαιτητικό πρόγραμμα θα ενισχύσει το άγχος του μαθητή, προκαλώντας του ακόμη και συναισθήματα θυμού. Μια ώρα την ημέρα μελέτης είναι ιδανικός χρόνος για να διατηρηθεί η επαφή με την ύλη.

Οργανώστε την εξάσκησή τους στην ανάγνωση

Για έναν μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες η ανάγνωση είναι αρκετά σημαντική. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας διαβάζει δυνατά μια σελίδα την ημέρα, που θα μπορούσε να είναι και απόσπασμα από το αγαπημένο του λογοτεχνικό έργο. Η εξάσκηση θα βοηθήσει το παιδί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να σημειώσει πρόοδο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στο αγαπημένο τους μάθημα

Πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αγαπούν τα μαθηματικά αλλά στρεσάρονται με τις ασκήσεις της γλώσσας. Δε χρειάζεται να εντείνετε την ανησυχία τους, αναθέτοντάς τους υπερβολικά πολλές ασκήσεις από ένα μάθημα στο οποίο αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Μπορείτε, όμως, να τους τροφοδοτείτε με αρκετή δουλειά στο  μάθημα που τα καταφέρνουν καλύτερα και με μια μικρή γραπτή άσκηση ή δύο προφορικές στη Γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, κρατώντας το παράλληλα και σε μια επαφή με το μάθημα που το δυσκολεύει.

Μικρές δόσεις ορθογραφίας

Οι ασκήσεις ορθογραφίας αποτελούν πηγή άγχους για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αρκετοί γονείς, όμως, δεν κατανοούν την ανησυχία και επιμένουν να αναθέτουν μεγάλο όγκο εργασιών ορθογραφίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον γιο και την κόρη τους στην αναπλήρωση των μαθησιακών κενών. Σκεφτείτε, όμως, μήπως αυτή σας η τακτική είναι και μια κρυφή ανάγκη ικανοποίησης των δικών σας επιδιώξεων. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες του παιδιού σας. Μπορείτε να κάνετε μαζί του μια μικρή άσκηση ορθογραφίας την ημέρα, επιτρέποντάς του να ακούει, παράλληλα, την αγαπημένη του μουσική.

Ανοιχτή συζήτηση

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, που αντιλαμβάνονται την ένταση στη ψυχολογία των γονιών και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον αποκλεισμό τους από τις κοινωνικές επαφές. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συζητήσουν ελεύθερα μαζί σας για τους φόβους και τις αγωνίες τους. Καθ’ ησυχάστε τα, τονίστε τους πως η δυσκολία θα περάσει και πως πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Ψυχαγωγία με ερεθίσματα

Δώστε στο παιδί χρόνο να χαλαρώσει αλλά περιορίστε την τάση του να καταναλώνει πολλές ώρες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ασχοληθείτε σοβαρά με την ψυχαγωγία του παιδιού σας. Παρακολουθήστε μια διδακτική ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ μαζί κι ύστερα συζητήστε για αυτήν την εμπειρία, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, που οξύνουν τη φαντασία και την παρατηρητικότητα.